miércoles, 16 de mayo de 2007

REFLEXIÓ SOBRE EL SOFTWARE LLIURE

En primer lloc, dir que estic totalment a favor de l'ús del software lliure en les escoles.

Primerament, una de les raons és pel seu baix cost, és a dir, és molt més barat que el privatiu.

També pense que et pot donar tanta calitat o potser més que el privatiu.

Xcal dir, que si utilitzem el software lliure, podem compartir els nostres coneixements i això resulta molt beneficiós per a l'avanç del coneixement.

La millor paraula que defineix aquest programa és “ llibertat”, és a dir, llibertat per a poder copiar i millorar el software, i sobretot, llibertat de poder fer públiques les millores que hages aconseguit per tal de que tota la comunitat es beneficie.

Cal dir que açò és impossible de que ocorresca amb el software privatiu, ja que tu no pots modificar cap programa pel fet de que no et proporcionen el codi font, sols el codi màquina, i per tant, sols poden modificar-lo, l'empresa propietaria del programa.. a més, cal puntualitzar dient que en el cas de que algu intente modificar o descompilar qualsevol programa privatiu, doncs, està fent un delit, perquè és il·legal.

Pel contrari, arreglar errors en un programa de software lliure i difodre les seues millores a la societat en general, no és cap delit ja que és legal.

És important dir que la majoría dels professors, no tenen gaires coneixements sobre el desenvolupament del software lliure, i aquest fet, dificulta moltíssim la seua extenció en el sector educatiu. Açò és un gran problema, ja que estem despreciant un gran recurs didàctic. A més, tot el software lliure és molt fàcil d'utilitzar, és ràpid, estable i segur, per tant, no tenim raons per a despreciar-lo d'aquesta manera, com ho fem dia a dia.

Cal destacar que si sempre utilitzem software privatiu, doncs, estem frenant la innovació perquè ens hem de limitar a fer el que aquests ens poropossen, i no podem millorar cap programa.

Estic d'acord en que l'escola ha de promoure l'ús del software lliure per la mateixas raó que promou el reciclatge, la integració social, etc. perquè ens pot beneficiar a tots (professors, alumnes,...)

a més a més. Pense a l'igual que aquest article, que el software lliure al permetre'ns accedir a l codi font, doncs ens resulta molt més fàcil l'aprenentatge que no pas amb un de privatiu, ja que aquest últim, com que no et deixa veure el codi font, doncd, no ens aporta res perquè ens motivem i tinguem ganes d'aprendre i saber-ne més.

Cal dir que, com ja tots sabem, l'escola ha de transmetre uns valors, i aquests es poden transmetre a través del software lliureja que tu el comparteixes amb la resta de la gent (cooperes), t'ofereix la llibertat de copiar els programa a tots i a totes els/ les alumnes de la teua classe. En canvi, amb el privatiu, això no ho pots fer. I per tant, no pots transmetre cap tipus de valor educatiu.


Bé, ara parlaré de les meues experiències amb el software lliure.

En primer de Magisteri d'Infantil, vaig utilitzar i un programa lliure, el “Lliurex”, el qual era molt bó, paregut al Windows pel que fa a les seues aplicacions, i d'un alt contingut temàtic. Hi havia jocs, plantilles per a escriure, per a dibuixar, etc, i la decoració de l'escriptori estava molt més elaborada que no pas la del Windows.

També aprofitaré per a dir que quan vaig estar fent les pràctiques aquest any, vaig poder observar com els nens i les nenes d'Infantil (tant de 3, 4 i 5 anys), anaven a l'aula d'informàtica per a utilitzar els ordinadors, i treballaven a través del Lliurex. Cal dir que els nens i les nenes eixien molt contentes i motivades de les sessions.

Bé doncs, un altre programa lliure que utilitze moltíssim és el oppen office writer, el qual és molt semblant al word, però és fàcil a l'hora d'utilitzar-lo. L'únic inconvenient que jo trobe, és que sol anar un poc més lent que el word, i això em posa una mica nerviosa. Però no és una excussa raonable per a deixar d'utilitzar-lo.

A més, a l'hora de conectar-me a Internet, sempre utilitze el Mozilla Firefox, el qual és molt semblant a l' Internet Explorer. Em pareix que és molt millor que el Internet explorer i més perfecte, ja que no em planteja cap tipus de problema. En canvi, les vegades que he utilitzat l'Internet Explorer, doncs, he tingut alguna mena de dificultat, per exemple, tardava molt en encontrar la pàgina.

I per últim, diré un altre programa que també utilitze molt, i és, l'open office impress, el qual et serveix per a fer presentacions amb diapositives. És fàcil d'utilitzar, i els resultats són excel·lents.

Bé, estic segura que en un futur, utilitzaré tots els programes que siguen de software lliure perquè com a futura mestra, pense que són un bon recurs educatiu i didàctic, i perquè hem de fomentar la llibertat, és a dir, que si tenik una societat completament lliure, doncs, necessita una escola lliure, i aquesta per a ser lliure, necessita un SOFTWARE LLIURE.

Hem de promoure l'ús democràtic de les tecnologies de la informació.


1 comentario:

VANESSA PINTOR dijo...

Hola Vero, jo també estic d´acord en l´us del Software Lliure en l´escola. Fins ara no tenia molts coneixements, per no dir ningún, sobre aquest tema, i la veritat és que ara que tinc un poc d´informació pense que és molt convenient utilitzar-lo. El problema està en que no tot el món coneix les ventajes d´utilitzar Software Lliure, i això pot ser un motiu de rebuig, ja que en el meu cas va ser així. La veritat és que pensant-lo bé, no sé com ens ensenyen tanta pràctica, i això que és tan important, fins ara, ningú no ens havia informat i orientat. Crec que és per aquesta raó que el món vaja com va... Un beset.